Bästa målskyttarna i Champions League

UEFA Champions League är världens största och mest prestigefyllda turnering för klubblag. År 1955 var det första året som turneringen spelades men då under ett annat namn, nämligen Europacupen. Inför säsongen 1992/93 ändrade de namnet från Europacupen till just Champions League och det namnet står sig kvar än idag. Historiens första guldmedalj gick till Real Madrid som gick segrande ur finalen mot franska Reims med bland annat ett mål av legendaren Alfredo Di Stéfano. Första säsongen efter att turneringen bytt namn och spelades under namnet Champions League var det Marseille som slutligen korades till segrare. Marseille lyckades med att vinna finalen mot italienska Milan med matchens enda mål, ett mål som gjordes av Basile Boli.

Under åren som har gått sen dess att turneringen startade har det tillkommit hundratals fler målskyttar. I texten nedan ska vi redogöra vilka som är de största målskyttarna i Champions Leagues historia, vi kommer nämna spelare som inte längre finns med oss men även spelare som fortfarande gör mål i Champions League. I folkmun och fotbollskretsar så används förkortningen CL när det talas om Champions League. När vi nu går in på historiska topplistan över målgörare kan vi börja med att nämna att vi har med en svensk i topp 10, nämligen Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic delar plats nr 9 med ovan nämnda Alfredo Di Stéfano, de har båda gjort hedervärda 49 gjorda mål i Champions League.

Cristiano Ronaldo

Ensam på förstaplats för flest gjorda mål genom tiderna i Champions League hittar vi ingen mindre än Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo, född 1985, gjorde sitt debutmål i turneringen för engelska storklubben Manchester United och det var i kvartsfinalen mot Roma år 2007. Cristiano hann med att göra hela 15 mål i Champions League för Manchester United innan han gjorde flytten till Real Madrid 2009. Målgörandet ökade något när han spelade för Real Madrid, otroliga 105 mål blev det innan han begav sig till italienska Juventus. I skrivande stund har han redan hunnit med att göra 1 mål i CL för Juventus. Den portugisiske fotbollsspelaren som vunnit Ballon d’Or fem gånger ligger för nuvarande på 121 mål i turneringen, vart det ska sluta får framtiden utvisa.

Lionel Messi

En fråga som ställs om och om igen är vem som egentligen är bäst, Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi? Här har vi inget svar på den frågan men ser vi till flest gjorde mål i Champions League sammanhang så har portugisen ett försprång på 16 mål. Argentinaren Lionel Messi som spelar i Barcelona har hunnit med att göra 105 mål i Champions League. Han ligger på förstaplats när det kommer till hattrick, då han hunnit med att göra åtta stycken sådana. Messi toppar även listan över att göra flest mål under en och samma match, det blev fem stycken i matchen mot Bayern Leverkusen säsongen 2011/12. Under en säsong har han gjort 14 mål, Cristiano Ronaldo ligger före där med sina 17 mål under en säsong.

Topp 20-listan på målgörare

Förutom Cristiano Ronaldo och Lionel Messi hittar vi andra stjärnspelare som har gjort många mål i Champions League. Raúl González Blanco ligger på tredjeplats med sina 71 mål, 66 stycken för Real Madrid och 5 stycken för Schalke 04. På fjärdeplats hittar vi ännu en Real Madrid spelare som fortfarande är aktiv, nämligen Karim Benzema. Totalt 59 mål har det blivit för honom, 12 stycken för Olympique Lyonnais och 47 för Real Madrid. Ruud van Nistelrooy innehar femte platsen med sina 56 mål. För att komma med på topp 20 ska spelaren i dagsläget ha gjort minst 30 mål. Wayne Rooney, Samuel Eto’o, Neymar, Didier Drogba, Filippo Inzaghi, Thierry Henry och Robert Lewandowski är några väl kända namn inom fotbollsvärlden som alla är med på listan.

Listan kan göras lång

Listan över målgörare kan göras hur lång som helst om vi ska ta med alla spelare som någonsin gjort ett mål i Champions League. För att komma med på UEFA Champions Leagues lista över flesta gjorda mål genom tiderna ska man enligt deras hemsida ha gjort minst 10 mål i turneringen. Zlatan Ibrahimovic är med sina 49 gjorda mål med på topp 10-listan och är den svensk som har gjort överlägset mest mål genom historien. Turneringen är populärare än någonsin och det kommer alltid nya superstjärnor som sprutar in mål. Kanske kommer någon att kunna gå förbi de två giganterna Ronaldo och Messi i framtiden? Det vi med säkerhet vet är att många nya namn kommer komma med i målprotokollet.

Leave a Comment