Priser inom Champions League

Alla klubblag som har äran att delta i världens största turnering för klubblag, Champions League, strävar såklart för att vinna hela turneringen. Men även om de inte lyckas nå hela vägen till en finalplats och slutligen lyfta pokalen så finns det mycket pengar till klubben att vinna längs vägen. Hur mycket pengar som delas ut till de olika klubbarna som deltar har ökat år för år och inför säsongen 2017/18 delade UEFA totalt ut en bit över 1,3 miljarder euro om vi inkluderar supercupen som är en match mellan vinnaren i Champions League och vinnaren i Europa League. Läs vidare så får du lära dig mer om hur stora summor som delas ut under en säsong.

Det råder inga som helst tvivel om att det finns otroliga mängder pengar att inkassera för klubbarna i Champions League. För de lite mindre klubbarna kan UEFA:s prispengar ha väldigt stor betydelse för klubbarnas framtida satsningar. Vi kan ta ett exempel från den svenska klubben Malmö FF som lyckades ta sig till gruppspelet 2015 där de inte tog sig vidare till slutspelet. Trots bristen på framgång i turneringen så inkasserade Malmö FF under sin medverkan över 20 miljoner euro, detta även fast resultaten var bleka med endast en vinst. Jämför vi Malmös deltagande i CL med IFK Göteborgs framgångar tidigare år, där de tog sig längre än gruppspelet, så kan vi se att prispengarna har ökat markant med åren.

Prispengar i gruppspelet

UEFA Champions League är den turneringen som överlägset delar ut mest prispengar, de delar till och med ut mer än världsmästerskapet. Cirka 14 miljoner euro är summan som varje klubb får vardera bara för att lyckas ta sig till gruppspel i turneringen. Utöver det så får klubbarna prispengar för varje vinst i gruppen och även varje match som de spelar oavgjort. Summorna för detta varierar mellan åren men klubbarna kan förvänta sig över 1,5 miljoner euro per vinst i gruppspelet. Oavgjort resultat genererar så klart inte samma summor men runt 500 000 euro inkasseras till klubbarna. Det ligger alltså mycket pengar i att bara ta sig till gruppspel och då har vi inte gått in på slutspelet ännu.

Prispengar i åttondelsfinal och kvartsfinal

Klubbarna som lyckas ta sig ur gruppen och vidare till åttondelsfinal har redan där dragit in en hel del prispengar, men det finns mer att hämta. De lag som spelar åttondelsfinal får alla en summa på strax över 6 miljoner euro utdelat till sig. Klarar de sig vidare till kvartsfinalen kan de vänta sig ytterligare ett tillskott på över 6,5 miljoner euro. Klubbarna som tar sig så här långt i Champions League har alltså spelat in en bra bit över 20 miljoner euro redan i kvartsfinalen. Det ligger en ofantlig prestige i att prestera bra i Champions League men som vi märker så ligger det så mycket mer på spel för klubbarna än äran.

Finalbonus

De fyra lagen som spelar semifinalerna får runt 7,5 miljoner euro var och lyckas de ta sig vidare till finalen väntar där också en stor bonus. De två lagen som står kvar i sista matchen i turneringen får dela på cirka 27 miljoner euro, segraren får 15,5 miljoner euro och andra placerade klubblaget får 11 miljoner euro. Om vi tittar närmare på Champions League säsongen 2017/2018 så fick vi se spanska Real Madrid möta engelska Liverpool i finalen, Real Madrid gick segrande ur matchen med 3–1. De tog sig genom hela turneringen och spelade in över hissnande 90 miljoner euro till klubben. Liverpool tjänade ihop cirka 80 miljoner euro på sina matcher i turneringen.

TV-baserad bonus

Bonusarna som vi har nämnt att UEFA delar ut ovan är alla prestationsbaserade. Summorna ökar varje år men delas alltid ut på samma vis, alltså beroende på resultaten klubbarna presterar. Det finns också en annan sorts bonus som UEFA delar ut, den baseras på TV-inkomsterna till UEFA. Denna bonusen delas ut beroende på vilka ligor lagen kommer ifrån och hur många matcher de spelade i föregående års turnering. Lag som kommer från de största ligorna får högre bonusar än de klubbarna som kommer från mindre ligor. Lag som spelar i ligorna från länder såsom Italien, Spanien, England eller Tyskland kan få upp emot 50 miljoner euro i bonus från denna bonuspotten som UEFA delar ut.

Leave a Comment