Framgångsrikaste länderna i Champions League

Det råder ingen tvekan om att Champions League är något av det mest prestigefyllda du kan vinna som fotbollsspelare och klubb. Denna turnering för klubblag har funnits sedan 1955 men bytte namn till Champions League år 1992. Det som gör det så prestigefyllt är att de bästa klubblagen i Europa är med och slåss om titeln. Här får ni reda på vilken liga och vilket land det är som ligger på toppen av världsfotbollen. Föga förvånande är det länderna med de största ligorna som också varit framgångsrikast i denna ärofyllda turnering. Fortsätt läs om du vill ta reda på vilket land det är som har förstaplatsen och den hedrande titeln som bästa land inom klubbfotboll.

Om vi börjar med att titta på de länder som placerar sig på topp tio finns det några oväntade skrällar. Bland annat har Skottland lyckats ta sig till en final 1967 när Celtic stod som vinnare. Även Frankrike och Rumänien har varsin seger som skedde under åren 1993 och 1986. Om vi tittar på de länder som ligger i absoluta toppen skiljer det dock ganska mycket i antalet finaler. Holland är det land som kommer på femteplats med sina sex vinster och två förluster. Här är det framförallt Amsterdamklubben Ajax som står för de stora framgångarna. De har bland annat tre finalvinster på raken mellan åren 1971–1973. Även klubbar som Feyenoord och Eindhoven har lyft pokalen.

Tyskland

Tyskland har alltid varit ett framgångsrikt fotbollsland både när det kommer till klubblag och landslag. I Champions League-sammanhang har de stått som vinnare i hela 7 stycken finaler. Därtill har de även 10 stycken finaler vilka har slutat i förlust. Av dessa 17 finaler så har Bayern München varit deltagande i tio stycken av dem. Fem gånger har klubben från södra Tyskland stått som vinnare när slutsignalen gått. När det pratas om Tyskland som land i detta sammanhang så räknas även den tiden som landet var uppdelat efter kriget. Förutom Bayern är det även klubbar som Hamburg och Borussia Dortmund som gjort att tyskarna lyckats ta sig ända upp till fjärdeplatsen av framgångsrika länder i Champions League.

England

Upp till tredjeplatsen är det ett stort hopp i antalet finaler och här hittar vi England. Landet har en fantastisk fotbollshistoria och det är få platser där du kan uppleva samma atmosfär som på en engelsk ligamatch. Även i Champions League har de varit otroligt duktiga och vunnit hela 12 stycken finaler. Lägg där till att de även varit med i ytterligare 8 finaler. England är även ett land där många olika klubbar har tagit hem titeln. Till exempel har klubben Nottingham Forest tagit hem pokalen två gånger, idag går laget inte ens att hitta i den högsta divisionen. Även klubbar som Manchester United och Liverpool har sett till att pokalen har fått resa till England flera gånger.

Italien

Näst högst upp på listan hittar vi Italien som även dem är ett otroligt framgångsrikt fotbollsland över lag. De har precis som England vunnit 12 stycken finaler. Det som gör att de hamnar tvåa på vår lista är att de dessutom har 16 stycken andraplatser i bagaget. Redan 1963 tog landet sin första pokal med den anrika klubben AC Milan. De tog dessutom hem den till Italien de två nästkommande åren vilket innebär att de kan stoltsera med tre stycken titlar i följd. Sist de var i final var så sent som 2017 när Juventus fick se sig besegrade av Real Madrid. Detta var dock inte någon särskild jämn tillställning då de föll med 1–4.

Spanien

I toppen hittar vi föga förvånande Spanien som av många anses ha den absolut bästa fotbollen i världen. Detta är mycket tack vare de två storklubbarna Real Madrid och Barcelona. Rent statistikmässigt har de vunnit hela 18 finaler och därtill 11 finalförluster. Real Madrid är dessutom den framgångsrikaste enskilda klubben i turneringens historia då de har tagit hem pokalen 13 gånger. De är också en av de klubbar som kan säga att de vunnit tre gånger i rad. Dessutom är de också regerande mästare när denna artikeln skrivs 2018. Förutom klubben från huvudstaden har även Barcelona fått lyfta pokalen fem gånger. Det är alltså dessa två klubbar som tillsammans står för alla spanska segrar i Champions League.

Leave a Comment