De bästa klubbresultaten i Champions League

Champions League är den mest framgångsrika turneringen som ett klubblag kan vinna. Den går av stapeln årligen och då deltar de bästa klubbarna från ligor över hela Europa. Att ta hem Champions League är något som varje enskild spelare och klubb drömmer om. Några av dem har lyckats bättre än andra. Det finns vissa klubbar som har tagit hem den åtråvärda pokalen mer än fem gånger. Den klubb som är allra framgångsrikast har stått som segrare hela 13 gånger. De har dessutom stått längst upp på toppen fyra gånger av fem under de fem sista åren. Läs vidare för att få reda på vilket lag detta är och vilka klubbar som lyckats bäst under åren.

Champions League kallades från början Europacupen och gick av stapeln första gången 1955/56. Det var i och med säsongen 1992/93 som namnet ändrades till det nuvarande Champions League. Turneringen börjar alltid med ett gruppspel där alla lagen delas in i grupper om fyra. De möts då två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. De två bästa lagen går sedan vidare till ett slutspel där det också spelas två matcher i varje omgång fram till finalen. Själva finalen är dock bara en match och lockar tittare från hela världen. Som vinnande klubb får de ta emot fansens jubel och har en merit att skryta om för all framtid inom fotbollens värld.

Real Madrid

Real Madrid är en klubb som knappast kräver någon närmare presentation. Även om du inte är insatt i fotboll har du säkerligen hört talas om denna spanska storklubb som skördat framgångar och varit hemmaklubb till flera toppspelare genom åren. Även i Champions League är det den klubb som är allra framgångsrikast och alltså tagit hem titeln hela 13 gånger. De har dessutom varit i ytterligare tre finaler som dock slutade med förlust. De har även stått som vinnare tre säsonger i rad och frågan är när vi nästa gång kommer se någon klubb göra om samma bedrift. Första segern kom redan 1956 så detta är en klubb som verkligen har vinnarinstinkt djupt in i ryggmärgen.

AC Milan

På en hedrande andraplats kommer den italienska storklubben AC Milan med sina 7 segrar och ytterligare 4 finalplatser. Milan har även skördat stora framgångar hemma i Italien och varit klubbadress åt några av de bästa fotbollsspelarna i världen. Även om de i dagsläget har svårt att komma upp till samma resultat kommer de alltid vara en anrik klubb som många ser upp till. Den första segern kom redan 1963 så precis som Real Madrid är de en klubb som tidigt var framgångsrika i cupen. De har haft två storhetstider, en under tidigt 90-tal och en under tidigt 00-tal då de har flera finaler bakom sig. Senaste segern kom 2007 då de besegrade engelska klubben Liverpool.

Bayern München

Bayern München är den tredje mest framgångsrika klubben i Champions League och är dessutom den mest framgångsrika klubben i hemlandet Tyskland. De har genom åren tagit sig till tio stycken finaler där fem har slutat med fem och lika många med förlust. De har liksom Real Madrid stått som vinnare hela tre år i rad men under tiden som turneringen fortfarande gick under namnet Europacupen. Sist de stod som vinnare var under 2013 då de i en helt tysk final slog sina främsta konkurrenter Borussia Dortmund i en mycket jämn match som slutade 2–1. Bayern München har dessutom flera gånger tagit sig till semifinal och fortsätter vara en klubb som alltid är med och dominerar i toppfotbollen.

Liverpool

På delad fjärdeplats har vi två klubbar som många också är bekanta med. Det är Liverpool och Barcelona som båda står på 8 finaler. De har fem vinster och tre förluster vardera. Liverpool hade ett otroligt duktigt lag under 80-talet vilket ledde till att pokalen kom hem till England både 81 och 84. De flesta minns dock bäst den otroligt rafflande finalen 2005 mot Milan i Istanbul. Efter första halvlek ledde redan Milan med 3–0 och behövde bara spela av matchen. Liverpool lyckades dock resa sig och när andra halvlek var slut stod det 3–3 och förlängning väntade. Denna lyckades inte skilja lagen åt utan finalen fick avgöras på en straffläggning där engelsmännen hade bäst nerver.

Leave a Comment