Fotbollsdomarna i Champions League

De stora strålkastarna står alltid riktade mot de glänsande stjärnorna på planen så som Ronaldo, Zlatan eller Messi. På planen finns det ytterligare 10 spelare i varje lag som inte alls får lika stor uppmärksamhet varken inför matcher eller utanför. Även om de övriga spelarna i lagen inte får så stor uppmärksamhet så finns det de som får ännu mindre, nämligen domarna. De som dömer matcherna på den allra högsta nivån får sällan något utrymme i media inför stora matcher och de får inte heller ta del av de största sponsoravtalen. Vi får inte glömma bort att utan domarna så skulle vi inte ha några matcher och de förtjänar mer beröm än vad som ges till dem!

Att döma på högsta nivån är krävande både fysiskt och psykiskt, och domare får ständigt ta emot skällsord och gester från missnöjda spelare och publik. Alla domslut går att vinkla till någons fördel och därav får domarna stå ut med mycket. En domares insatser kan uppmärksammas stort i vissa sammanhang men då är det oftast för att de har gjort en dålig insats, när de gör en bra insats är det sällan någon som lägger märke till dem. I denna text ska vi redogöra för några av de största domarna vi har sett i Champions League. Vi kommer även att nämna några svenska domare som har lyckats ta sig ända upp till den absoluta toppen.

Sex domarsystem

I Champions League används ett så kallat sex-domarsystem. Ett sådant system innebär att det finns en huvuddomare ute på planen som springer runt tillsammans med spelarna och två linjedomare som springer efter linjerna på vardera sida. Sedan finns det två måldomare som står vid varsitt mål och en fjärde domare som står på sidan av planen vid avbytarbänkarna och bland annat håller koll på de byten som görs. Datatekniken har utvecklats mycket på senare tid och under det senaste VM som spelades användes ett gäng av videodomare som även de kunde bryta matchen för att ändra huvuddomarens beslut. Detta domarsystem kallas för VAR men det är ännu inte något som har införts i Champions League-sammanhang.

Pierluigi Collina, den största fotbollsdomaren genom tiderna

När det talas om fotbollsdomare generellt finns det en man som etsat sig fast och det är Pierluigi Collina. Han kommer från Italien och är världens mest berömda domare, han har ett utseende som står ut då han har en sjukdom som gjort honom skallig. Hans signum är just hans skalliga huvud samt ihärdiga och genomträngande blick som vi alla kommer ihåg. Pierluigi Collina anses av många vara den främsta domaren inom fotboll genom alla tider och har hunnit döma otaliga matcher i både mästerskap och Champions League. Han har dömt många matcher i turneringens första skeden men även några finaler. Han dömde bland annat den stora finalen 1999 mellan Bayern München och Manchester United.

Anders Frisk

Anders Frisk är en svensk fotbollsdomare som har en lång meritlista med många stora internationella matcher. Han är född 1963 i Göteborg men Frisk är inte längre aktiv som fotbollsdomare, han lade av med att döma på högsta nivå år 2005. Anders Frisk har dömt bland annat EM finalen år 2000 men också matcher i Champions League. Det var just en match i Champions League som gjorde att han till slut valde att avgå som domare. I en match mellan Barcelona och Chelsea visade Frisk ut Didier Drogba och fick ta emot mycket kritik och hat efteråt. Hatet efter matchen blev för mycket och när även Frisks familj utsattes för hot tillkännagav han att han skulle sluta döma på elitnivå.

Jonas Ericsson

Ytterligare en svensk vi har haft uppe i domartoppen är Jonas Ericsson. Ericsson lade av så sent som 2018 och vi känner igen honom väl eftersom att han arbetade som expert i Tv-rutan under VM 2018. Ericsson har främst dömt Allsvenskan under sin karriär men även Champions League. I Champions League 2014 dömde han åttondelsfinalen och fick efter detta även han ta mot mycket kritik efter ett domslut. När Ericsson nekades chansen att döma VM 2018 så valda han att lägga av, 44 år gammal. I Champions League finns en regel som säger att när domaren har fyllt 45 så måste de pensionera sig. Lönemässigt ligger arvodet för domarna i Champions League runt cirka 4 000 dollar per match.

Leave a Comment