Champions Leauges historia

Våra landslag ser vi möta varandra i olika sammanhang såsom till exempel europeiska mästerskapet eller världsmästerskapet som båda spelas vart fjärde år. Klubblagen ser vi till vardags endast möta lag inom samma liga och land men Champions League är turneringen som gör matcher mellan lag i olika ligor i Europa till verklighet. Champions League innefattar endast lag från de ligorna som huserar inom Europas gränser. Lag i de mindre kända ligorna kan även de kvala in till turneringen, om än via en längre väg genom olika kvalomgångar. Tar lagen sig in i turneringen så har de chans att bli lottad mot de allra största klubblagen som finns som till exempel Real Madrid eller Manchester United.

Champions League heter egentligen UEFA Champions League då det är just UEFA som anordnar tävlingen varje år. UEFA är en europeisk fotbollskonfederation som grundades 1954 i Schweiz. Första gången turneringen gick av stapeln var säsongen 1955/1956, då gick den under namnet Europacupen för mästarlag. Lanseringen av turneringen kom bara en månad efter att UEFA hade haft sin första kongress under mars månad 1955. Säsongen 1992/1993 var året då namnet på turneringen fick maka på sig. Namnet ändrades då till det som vi känner till idag, nämligen UEFA Champions League. Inspiration till turneringen kom från engelska Wolverhampton som under 1950-talet klassades som “världsmästare av klubblag” efter en resa genom Europa med vänskapsmatcher mot andra vinnare.

Real Madrid var de första segrarna

1955 bjöds 16 klubbar in till ett möte och de kom fram till gemensamma regler. Det var snabba ryck och redan den 4/9 spelades den första klubbmatchen i Lissabon. Denna historiska första Champions League-turneringen slutade med att Real Madrid kunde kora sig till vinnare i Paris, efter att ha vunnit med 4–3 inför cirka 38 000 åskådare i publiken. Ursprungligen fick endast de lagen som vann sina ligor delta i turneringen men från och med 97/98 så får lag som placerar sig så långt ner som plats 4 i de inhemska ligorna delta i turneringen. Hur många lag som får delta från de olika ligorna avgörs utifrån vilken ranking de olika ligorna har gentemot varandra.

Kvala in till turneringen

I mindre länder där högsta ligan i fotboll inte står sig så starkt får lagen gå en längre väg för att ta sig till Champions League. I dessa ligor är det endast mästarna som har chans på en plats i turneringen och de måste spela 4 extra kvalmatcher för att ens ta sig till gruppspel. När kvalomgångarna har genomförts och det är klart vilka lag som skall få deltaga så väntar gruppspel och sedan följer ett slutspel för de lag som lyckats bäst i de inledande gruppspelsmatcherna. Hur upplägget på turneringen har sett ut har modifierats lite över åren då det mindre gruppspelet kom till så sent som 91/92, sedan dess har grupperna utökats och blivit större för att ge plats för fler lag.

Svenska framgångar

Klubblag från Spanien har haft de största framgångarna genom åren och tagit hem hela 18 vinster och 11 andraplatser. Av dessa resultat så står storlaget Real Madrid för hissnande 13 vinster och 3 andraplatser! Har vi några svenska framgångar då? Malmö FF tog sig enda fram till final under säsongen 78/79 men förlorade där med uddamålet mot Nottingham Forest. Vi har också andra svenska klubbar som tagit sig till kvartsfinaler och de är Djurgården, IFK Malmö, Åtvidaberg och IFK Göteborg. IFK Göteborg tog sig även till semifinal 85/86. Vi längtar tills vi kan titulera ett svenskt klubblag segrare i Champions League men som det ser ut i dag får vi nog vänta ett längre tag.

Cristiano Ronaldo

En spelare som vi alla känner till idag är Cristiano Ronaldo, han håller stadigt i målrekorden genom tiderna. Han har lyckats göra hela 122 mål fram till november 2018, han är jagad av Lionel Messi som gjort 105 mål fram till samma datum. Legenden Raul ligger på tredje plats med sina 77 mål. Publiken har alltid gillat Champions League och ett publikrekord som står sig än idag är från semifinalen säsongen 69/70, då såg otroliga 135 826 personer Celtic möta Leeds United på Hamden Park i Glasgow. Vinjetten som etsat sig fast i våra huvuden är skapad av en brittisk kompositör vid namn Tony Britten år 1992. Vinjetten spelas inför varje match i turneringen, både på arenorna och på TV-sändningarna.

Leave a Comment