Hur lag kvalificerar sig till Champions League

Ursprungligen så var Champions League en turnering för endast de klubblagen som vann sina inhemska ligor men sedan säsongen 97/98 så ändrades förutsättningarna. Det gavs då en möjlighet att lag som slutade så långt ner som fyra i den nationella ligan även de fick en chans att deltaga. Vilka ligor som kan ge sina lag denna möjlighet avgörs av UEFA:s ranking från året innan baserat på resultat i de europeiska cuperna. De ligorna som har högst ranking får dela ut flest biljetter in i Champions League. Mellan ligorna i Europa varierar alltså antalet lag som får en direktplats in i Champions League mellan ett och fyra lag, det finns ingen liga som har möjlighet att dela ut fler än fyra direktplatser.

Vi kan ta ett exempel på hur direktplatserna kan delas ut. I engelska fotbollsligan Premier League, en av de största ligorna i Europa, får de som slutar på plats nummer ett ner till fyra direktplatser till gruppspelet i Champions League. Det lag som hamnar på plats fem i Premier League får ingen möjlighet att ta sig till Champions League detta år utan de får istället spela i Europa League. Det land där fördelningen ser ut som ovan brukar vanligen vara just England men några andra ligor som ofta står högt på UEFA:s ranking är den spanska ligan, La Liga, och Italienska Serie A. Sveriges högsta liga, Allsvenskan, låg 2017 rankad på plats 22 på UEFA:s lista.

Vinnarna får en direktplats till följande års turnering

Lag som hamnat utanför kvoten för kvalificering till Champions League spelar istället Europa League. Det finns en chans att kvalificera sig till nästkommande års upplaga av Champions League genom att ha spelat sig igenom Europa League med bästa möjliga resultat, nämligen seger. Det är så att den årliga vinnaren av Europa League får en direktplats till följande års Champions League-turnering. De får då gå direkt in i gruppspelet och slipper kvalomgångarna. En annan direktplats lagen kan sträva efter för att ha en garanterad plats i kommande års turnering är att gå vinnande ut ur hela Champions League. Det lag som vinner Champions League är garanterad en direktplats till följande års upplaga av Champions League

Champions Route

De ligorna som ligger i topp tio på UEFA:s ranking får alla direktplatser till gruppspelet i Champions League. Klubblag som spelar i ligor som ligger längre ner på deras ranking får kvala för att ta sig in i turneringen. Champions Route heter det kval där ligamästare från sämre ligor gör upp om fyra platser. Champions Route består av förkval, tre stycken kvalomgångar och ett playoff. Vägen till Europas största klubblags turnering kan därför vara svår och lång för klubblag som till vardags spelar i de sämre inhemska ligorna. I förkvalet spelar de fyra sämst rankade ligornas mästare, det brukar vanligen vara små länder som till exempel Andorra eller San Marino som deltar i detta förkval.

League Route

League Route heter det kval där lagen i de största ligorna som missat direktplatserna gör upp om några få platser till gruppspelet i Champions League. Tidigare har det varit femton klubblag som gjort upp om fem platser, men detta har ändrats och nu är det bara elva klubbar som gör upp om två platser. I dagsläget i League Route så är det ett klubblag från ligorna som är rankade av UEAF mellan plats fem och femton som slåss om de två ynka gruppspelsbiljetterna som står till förfogande. Detta kval sker i tre kvalomgångar med ett efterföljande play-off. Inom detta kval finns inga ligamästare, endast lag som hamnat på lägre placeringar i de inhemska ligorna.

UEFA:s ranking

Som nämnt tidigare så baseras hur direktplatserna delas ut utifrån hur nationernas inhemska ligor rankas enligt UEFA, den europeiska fotbollskonfederationen. De länders vars ligor är rankade topp 1–4 får fyra direktplatser men däremot delas inga kvalplatser ut till Champions League. I ligor rankade på plats 5–6 går segraren och det andra placerade klubblaget direkt till Champions League medan laget som hamnar på tredje plats får kvala. Ligor rankade på plats 7–10 kan erbjuda segraren en direktplats medan tvåorna får kvala genom League Route. Ligorna på plats 11–12 erbjuder segraren och tvåorna platser genom kval. På detta vis fortsätter fördelningen hela vägen ner till ligor som är rankade så långt ner som på plats 55.

Leave a Comment