Strukturen på turneringen Champions League

Att få spela Champions League är en dröm för de flesta fotbollsspelarna. Att få möta landsmän med sitt klubblag i både små och stora arenor är svårslaget, att få titulera sig som Europas bästa klubblag är stort. Den stora tjusningen med Champions League är just att klubblag i olika ligor, vars vägar normalt sett aldrig korsas, möts i prestigefyllda möten inför storpublik. Champions League grundades inför säsongen 55/56 men då under namnet “Europacupen för mästarlag”. Sedan säsongen 92/93 ändrades namnet och numera heter turneringen UEFA Champions League. Turneringen anordnas årligen av UEFA, den europeiska fotbollskonfederationen, och turneringen har därför fått bära deras namn. Champions League har spelats varje år sedan UEFA skapade den inför säsongen 55/56.

De högst rankade ligorna i Europa får flest platser till turneringen men även klubblag i ligor som är längre ner på UEFA:s årliga ranking har chans att ta sig in i turneringen. De får dock spela sig igenom en längre och snirkligare väg för att nå fram till en plats i turneringen. Klubblag som har missat att ta sig direkt till turneringen kan kvala in genom antingen Champions Route eller League Route för att få tilldelat sig en plats i gruppspelet. När lagen har tagit sig till gruppspelet är de inne i turneringen och har därmed en chans att få titulera sig som Europas bästa klubblag. Champions League förkortas inom fotbollsvärlden och i folkmun för CL.

Gruppspel

De fyra största ligorna har 16 platser i gruppspelet, två platser är reserverade för regerande mästarna i Champions League och Europa League. 8 platser är bokade för lag i ligor rankade plats 5–10 och de resterande 6 platserna som är kvar att fylla ut i gruppspelet går till lagen som kvalat sig genom Champions Route och League Route. Totalt så är det 32 deltagande klubblag som lottas ut i olika grupper för att starta med gruppspel i CL. Dessa 32 lagen delas in i 8 grupper med 4 deltagande klubblag i varje grupp. Benämningarna på grupperna följer alfabetet och börjar med Grupp A för att sedan efterföljas med Grupp B och så fortsätter det ända ner till Grupp H.

Bra att vinna sin grupp

Gruppspelet går till så att alla fyra deltagande lag i gruppen möter varandra två gånger vardera, och spelar en match på hemmaplan och en match på bortaplan. Klubblag som härstammar från samma länder kan ej möta varandra redan i gruppspelet, lottningen är uppbyggd på så vis att detta ej är möjligt. När alla gruppspelsmatcher är avklarade så går de som hamnat på plats nummer 1 och 2 direkt vidare till nästa steg i turneringen, åttondelsfinalerna. Det är en fördel att gå vinnande ur sin grupp för att på så vis bli seedad i den följande lottningen inför åttondelsfinalerna. Det står också mycket prispengar på spel, i gruppspelet får klubbarna cirka 5 miljoner per vunnen poäng.

Åttondelsfinal

Vanligtvis lottas åttondelsfinalerna i december månad och matcherna spelas sedan i februari eller mars året därpå. Går laget ur sin grupp som segrare är de gruppvinnare och får en fördel genom att de får spela returmötet i åttondelsfinalen på hemmaplan i sin hem-arena. Klubblag från samma länder får fortsatt inte möjlighet att lottas mot varandra i åttondelen, precis som det är i gruppspelet. När turneringen sedan fortsätter in i nästa steg, kvartsfinalerna, så ryker den regeln som säger att klubblag från samma länder ej får lottas mot varandra. Från kvartsfinalerna och framåt lottas alla på samma villkor och det är då slumpen som avgör vilka lag som möts och vem som spelar returmötet på hemmaplan.

Semifinal och final

När kvartsfinalerna är spelade så sker ytterligare en lottning mellan de fyra lag som återstår i turneringen. Lagen får då spela ett sista dubbelmöte, en match hemma och en match borta, innan det är dags för den stora finalen. Det som skiljer finalen från övriga matcher i turneringen är att det endast spelas en match, alltså inget returmöte. Orten där den stora finalen äger rum varierar från år till år. Finalen är en match som innan start föranleds av ett otroligt intresse och mediepådrag. Champions League finalen är en match som är otroligt prestigefylld i fotbollsvärlden och en stor summa pengar ligger även i vinstpotten. Champions League är det största ett klubblag kan vinna!

Leave a Comment